Monday, February 2, 2009

Wa-terkena beb : Versi Mesin ATM

Tahun : baru-baru ini..
Lokasi : Opis..

Waaa.. sedang asyik khusyuk bermain SUDOKU online di petang hari waktu opis. Tiba-tiba aku teringat akan tentang peristiwa bermakna hari ni, iaitu Isnin pertama dalam bulan baru..

Haa.. mmg majikan tempat aku bekerja bayar salary kitorang at first working Monday on every month.. Apa lagi, berseri la muka masing-masing, melangkah keluar pejabat sat lg ni.. hahaha.. (seri masing-masing kalah seri orang nk terima bini baru!! Haha..)

Aku pon dengan hati yang girang, turut menanti detik jam 5, untuk pulang menyemak payment gaji aku di mesin ATM .. Sambil menggaru kepala memikirkan jawapan SUDOKU online ni..
Tut.. Tut.., dering ringkas handset ku.. dering ringkas ini menandakan muncul nya pesanan SMS baru masuk…

Selepas aku baca SMS tu, wajah ku lagi tampak lebih ceria, ceria seolah-olah baru lepas menonton saluran ceria NTV7 bersama bini muda, kerana SMS dari HR dept, tu berbunyik begini..

“Khun indy, pls check your account, claim for last 2month transport allowance were paid together...”

Waa.. memang girang bukan kepalang.. Sudahlah semalam pasukan EPL aku menang mudah 2-0 kat anfield.. Esoknye hari gaji plak.. Bukan gaji je, claim 2 bulan lepas pon masuk sekali..

Mmg wujud elemen "WOW factor" pada kegirangan itu hari.. ditambah pula dengan kuantiti keje ku yg semakin tidak menimbun.. mmg girang.. itu pasal boleh bermain SUDOKU online di petang hari.. haha..

***************

Tepat jam 5.00 ptg, meluru pantas aku scan card aku.. Aku menanti kelibat kenderaan awam yg akan menjempot aku pulang di luar bangunan pejabat.. Brother Jai nama driver dia….Sambil menanti kelibat kenderaan utk pulang, aku da mula berkira-kira untuk membeli jeans baru pabila dapat gaji ptg ni..

***************

Dalam perjalanan pulang ke rumah, aku mintak Brother Jai turunkan aku ke mesin ATM di pekan sbb aku nk check duit aku yang terapung-apung di dalam akaun bank tu.. Jarak rumah aku dgn mesin ATM itu hanya la sekitar 50meter.

Setibanya di mesin ATM, pergh.. mmg aku dah duga.. bersepah umat yg beratur nk kluarkan duit masing-masing.. Aku pon mula sunggul, apakah nk brator atau pulang ke rumah dlu…

Setelah aku berkira-kira, sbb terlalu girang nk check gaji, aku nekad kan diri untuk berator.. ramai pon ramai la.. “bolos saja mesin ATM itu!!”, bisik girang hati ku..

Mmg ramai bangat yg beratur berlilit macam line ular.. boleh la ku ibaratkan seperti beratur membeli tiket wayang TGV dikala tengah hari pada hari minggu.. Mmg panjang!! Seolah-olah hari ni ramai plak yg jadi Orang Kaya Sementara Baru!!

Setelah hampir 75 minit aku berator, kini giliran aku pula mencucuk ATM card.. Memang aku da senyum sampai ke telinga nk check gaji ni..

***************
Jeng..jeng..jeng..

Pabila sampai giliran aku, aku tercari-cari pulak ATM card aku.. Arghhh.. mana plak ATM card aku ni.. rupa-rupanyer, baru aku teringat yang card ATM aku terselit dalam diary aku, tertinggal kat atas TV di kamar beradu ku!! Hahaha..

Aku kembali sunggul.. Sambil cuba cucuk kad ATM lain dari Malaysia yg ada di dalam wallet ku, untuk COVER MALU beratur panjang!! haha.. Sengal.. sungguh sengal! arghhhhh... hahaha..

itu saja daaa..

29 comments:

liyana nurain said...

hahaha...comel and sengal...
nk jgk tu tutup malu guna malaysian ATM card...nice try anyway...=D

Monkey D Luffy said...

blah jer ler... ko buat cam tu lg malu... hahaha

Marmar said...

adumak aii. qayyum..qayyum.. by the way ni satu dunia ke da tau ko da ade blog ni.huuuu

SuNshinE said...

nasib baik ade kad ATM lain nk cover kn..dah la beratur 75min dgn penuh harapan :p

F A R Y N said...

nantikan kedatangan aku ke situ..
bley la aku pau ko yer...jgn lupa bawak aku tgk joget siam skali..lalalalala

one love said...

hahahaha!

sengal tapi takper..
duit tetap terapung dalamnya :)

ann frendly said...

adeh.. punya la bersemangat beratur.. next time make sure kad ATM ade dalam gengaman yer.. heheh

rose emely said...

hye...
teserlah sungguh ke'sengal'an. anyway..aku jg pernah mengalaminya...wakakakaka
wei..apersal ko tak check online jew??? apekah institusi kewangan itu tiada perkhidmatan perbankan online?

aH kYe yUm said...

liyana : sapa yg comel? kiter ke kad ATM tu? atau brother jai?? haha..

kapten : kene la cover siket kapten! control macho! haha..

marmar : dunia afrika belom lg kot! hik.hik..

sunshine : wajib cover.. control macho tu!!

aH kYe yUm said...

faryn : xde hal.. lu mau dtg, nnt gua kasi tunjuk jalan.. make sure bawak card credit yg baru lu register ek!! hik hik..

one love : ala..kejap je apung nyer.. nnt jadi cam biskut gak.. hehe..

ann : semangat itu harus!! haha..

rose : bile lu ckp, baru gua terpikir.. maybe ade kot.. tak biasa lg kat bumi siam ni..

eiza in the house.. said...

salam ziarah..
nasib baik ada kad atm lain..klu tak ada, tak pasal2 ic pun buat cocok gak ..hahaha

ab geldofg said...

sjarah kewangan nampak hehehehe


salam kenal juga bro

guapunyahal said...

terima kasih kerana singgah site gua....

SiMply NaD'Honey said...

hahahhaa...kesian ko huhuhu:)

cik siti penguin said...

hahaha.
kesian jer.

btw, thanks sbb singgah kat blog yer :)

burungmurai said...

shengal dewa tul....

xpe2 ko blk amik kad atm ko..

pastu kuar duit...

leh blanja aku..

bile nak merasa gaji mmbr....

hahaha...

pinkiss said...

kisah lucu yang comel.

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam singgah ke blog ah kye yum

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

aH kYe yUm said...

eiza : yeah..cocok, jgn x cocok! hehe..

ab : sejarah kemelesetan dunia pon tak haprak cam ni.. haha

guapunyahal : thanks jugak kat lu..

nad hani & cik siti penguin : sob.. sob.. :(

ajep : haha.. xde hal kalo takat mamak je.. hehe..

pinkiss : kisah je comel?? tuan punya kisah pon chomel!! hehe..

yani : salam.. salam..

Kyla said...

punya la semangat datang...
adehh! kesian mu.
pastikan check dlu..

F A R Y N said...

off topic sat:

darling,u kena tag.WAJIB jawab..

http://sukaconteng.blogspot.com/2009/02/antara-gadis.html

eliza said...

sabar ja la ya..hehe

- - - - - - - APISZ- - - - - - - said...

salam singgah...

Max J. Potter said...

first of all, it's sugul. secondly, that's funny, hehe. =)

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

tulaa excited sangat n banyak berangan.. kn da...heheh

lain kali relax skit hehe orang kaya kena coNtrol cool yerp :P

MAMA said...

Salam Kai,
Buat la Guest Book, boleh mama sign in ....... wah this is great improvement since the last mama dropped by yr blog ... bravo! Keep it up son ...

- MAMA -

joegrimjow said...

bahaya klu layan lebey2 ni!

LaDy_ZeRa said...

hye qayyum, azra's here..let's exchange link!

joegrimjow said...

berato yg xberbaloi